Padling Hellesylt - Geiranger

Så starter eventyret. Her padler vi på Synnylvsfjorden fra Hellesylt.


 Oppdaterte gopro`n og tok endelig i bruk fjernkontrollen.
Vi legger rolig i vei.
Kjell Lennart i fin sig.
Ho mor siger også.

Et stykke videre bak cruiser`n er Åkerneset.
Lundaneset til venstre der ligger også Matvika. Her starter selve Geirangerfjorden.
Ja hva tenker man i en sådan stille stund.....
Nakkeneset til høyre.
 I det vi kommer bort til fossen du ser til høyre gikk raset omtrent rett over hode på oss.
Midtfjords kommer enda et ras men mye mindre enn de 2 forrige. Og rett under der var vi!!

Lett skjelven etter opplevelsen måtte vi få i oss ny energi. Gikk 3 ras til etter vi kom over.
Men vi ble raskt fanget av idyllen igjen.

 Blikkstille fjord. 


Fjellveggene her er utrolig massive og høyreiste.
Nærmer oss 7 søstre og Friaren som er over fjorden til høyre.
Eventurlig rett og slett. De fleste fjellene her inne ligger på rundt ca 1200 moh.


Kjell Lennart viser så vidt ved søstrene.

Så etter flere timer i kajakken dukker Geiranger opp. Tomler opp!
 Kaffe på Olebuda og gratis svele. Kompenserte litt for fergebiletten!!! :) 
Cruiseskipet som gikk fra Hellesylt samtidig med oss.
Her ser du hvor ruten går. Geirangerfjorden er 15 km lang.

Geirangerfjorden - denne vakre og barske fjorden med høyreiste fjell som går rett ned i den dype fjorden som er opptil 6-700 meter på det dypeste. Med sine 15 km er dette eventyrlig padling rett og slett.  I 2006 ble Vestnorsk fjordlandskap kåret til det best bevarte UNESCO-sted av magasinet National Geographic. Og her skulle jeg få tilbringe en hel søndag i en fantastisk sommerdag i starten av Mai. Jeg husker i det jeg kjørte innover mot Linge strøk tankene gjennom hode hva jeg skulle få oppleve på denne turen. Det gjør alltid det. Jeg ante ikke at jeg skulle få en opplevelse jeg ikke vil glemme med det første.

Turen til Geirangerfjorden ble egentlig tatt litt på sparket. Siden meldingene meldte en suveren sommerdag i fjorden var det bare å ture i vei. Og hvem andre en sporty Kjell Lennart river seg rundt på kort varsel. Hjemmefra er det ca 2 timer med bil og ferge inntil fjorden.  Vi avtalte å møtes på Linge kl 10.00. Da fikk vi en ferge fra Geiranger kl 11.00.  Fra Linge er det bare noen minutter til Eidsdal med ferge. Over fjellet tar det ca 20-30 min.  Alt etter hvor gode bremser du har:))) Da vi hadde hele 20 min på oss til å pakke om før fergen gikk. Turen over til Hellesylt tar ca 1 times tid og kostet ikke mindre enn 250 kr pr.pers og da fikk vi kajakken gratis.  Med bil er det litt stivere priser. Betalte ca rundt 7-800 i fjor. Vel og merke midt i sesongen. Utenom turistsesongen er det ikke noe problem å parkere ved fergeleiet. Det er også parkering borte ved butikken som ligger nært ellers i sesongen. Men tilbake til priser så er det så vel verdt det. Til og med for en sunnmøring!


Tester gopro`n :)

Skylaget lå ganske tett  i det fergen knopet seg  forbi de 7 søstre eller Knivsflåfossene som de også kalles mens jeg i hode mitt hørte Sissel Kyrkjebø synge Å Vestland Vestland. Og i det vi runder nøva på Nakkeneset der Geirangerfjorden slutter og Synnylvsfjorden starter klarnet det helt opp. Dette lovte mer enn vi håpet på. Vi kunne ikke vente med å legge ut. Vi var helt enige om at dette var en fin fin dag for en slik tur i det vi spiste unna siste svelebiten. Fergesvele på sunnmøre er et must vet dere:)

Vi la ut fra fergeleiet ved trappen på østsiden som er en grei plass å bære ned kajakkene. Vi fikk følge av et cruiseskip som hadde lagt ved havnen i bygda.  Mens vi padler utover fjorden kom vi til å diskutere Åkerneset, ( for de som har sett Bølgen så vet dere hva Åkerneset er) som ligger ca midt i Synnylvsfjorden.  Som jeg sa til Kjell Lennart " med disse massive fjellene kan jo det rase hvor som helst når som helst"  Ikke for å skremme noen:)) det er jo derfor det er lurt å padle et stykke fra land. Men det skjer jo heller sjeldent meg bekjent.

Ikke før jeg hadde sagt det hørte vi et enormt drønn i det vi hadde rundet Nakkeneset. Jeg trodde det var en foss og skulle til å ta opp kameraet. Jeg så bare noe stor hvitt komme deisende ned men like raskt skjønte jeg at dette var et ganske stort ras som kom buldrende nedover fjellsiden.  Vi ante ikke hva som ville komme så før vi rakk å tenke hadde vi snudd.  Med et fikk vi prompel på kajakkene. Vi måtte komme oss i sikkerhet. Dette skjedde rett over hodet på oss og vi var bare noen få meter fra land.  Jeg vet hva jeg tenkte men vil ikke si det. Etter at drønnet stilnet skjønte vi at det hadde stoppet før det traff fjorden. Vi krysset fjorden og peilet oss mot Matvika litt engstelige for at det skulle komme mer. Og mer kom det. 5 ras gikk og 3 av dem var veldig store. Et gikk da vi var midtfjords det var ikke så stort ( se bilde ). I det vi kom til Matvika  gikk 2 siste rasene. Kanskje det var fonna som gikk. En ganske logisk forklaring i Mai.

Dette er ikke noe som skjer ofte og Geirangerfjorden er trygg og vakker å padle i. Det var absolutt en god erfaring å ta med og litt av en opplevelse!  Man skal alltid padle minst 200 meter fra land. Jeg vet jo dette og har alltid respekt for naturen men det er lett å glemme når man ikke guider og bare har "ansvaret for seg selv". Lærepenge! Lærepenge! Når jeg er på jobb gnåler jeg støtt om å ikke padle nært fjellveggene...jaja!


I mens blomstret plommetrærne langs en ellers så blikkstille fjord. Turen vider gikk uten noen hendelser  med fuglekvitter og herlige fosselyder. Roen senket seg like raskt. For et vakkert sted dette er. I det syv søstre dukker opp atter engang hører jeg Sissel synge igjen og igjen...... Å Vestland Vestland når eg ser deg slik.....


Å Vestland, Vestland når eg ser deg slik 
Med fagre fjell og fjord og tronge vik. 
Det stig i all sin venleik stort og vilt 
Og atter møter meg so mjukt og mildt.

Og gleda strøymer i meg still og stor
med glans av bjørkeli og blåe fjord
Og i meg sjølv eg kjenner dypter av
den stille skogen og det store hav.

Min lette båt ein solblank kveld eg ror,
sjå fjell og himmel sym på stille fjord
og djupe dalen med sitt grøne fang,
som skin av lauv og blom frå li og vang.

Sjå skuggane som kliv dei kvasse fjell
lik dagsens timar tøyer seg mot kveld
Det sveiper seg om tind og tronge dal
eit draumeslør av sommarnatti sval

(Sigurd Førsund/Tore Ørjasæter) 

Turen vider gikk uten noen hendelser på en blikkstille fjord med fuglekvitter til og roen senket seg ganske raskt igjen. Tommelfinger regel er altså 200 meter fra land så er du ganske sikker. I det vi nærmer oss Geiranger kjenner jeg denne gode sommerlukten av gress og furu. Dette var absolutt en forsmak på sommeren. Vel i havn fikk vi slappet av på Olebuda med kaffe og gratis svele som kompenserte litt for den dyre fergebilletten......Jeg måtte selvsagt innom Fjordnær og kjøpe med Blåskimmelost hjem. Det er altså blåskimmelost inn i sjokolade. Det smaker bare så altfor godt.

En givende tur som absolutt er verdt å få med seg. Alle burde padle Geirangerfjorden minst en gang i livet. Jeg kan anbefale at du har våttkort og er i grei form :) Beregn  fra 4-6 timer i kajakken. Jeg foretrekker turen fra Hellesylt så jeg får avslutte i den koselige gaten i Geiranger med en kaffe. Mange padler også fra Geiranger og tar fergen tilbake. Det kryr ikke av plasser å gå i land ved fjorden. Matvika er et av de bedre.

Tester ut gopro`n

Stillhet, bare stillhet og ro!

Takk Kjell Lennart for at du på kort varsel
 ble med på denne fantastiske turen!

Kommentarer

 1. Hærlig lell;)

  Monika klemma
  Ps. Det er Ikkje fjord 1 som driver Geiranger ferga - derfor er det dyrt ;/

  SvarSlett
  Svar
  1. Så derfor, jaja. Tok det like gjerne bort da:)) Rakk ikke stikke innom nå heller. Er jo helt dønn ferdig når jeg kommer fra Geiranger som regel. Tror jeg må legge inn en merke før og komme i forkant neste gang:)))Klemma:)

   Slett
 2. Så flott landskap og bilder , supert Jill :-)

  SvarSlett
 3. I always found it fantastic fjords of Norway! One of my dreams to perform someday ...
  Take care!

  Bia
  www.biaviagemambiental.blogspot.com

  SvarSlett
 4. Fantastiske bilete og tur! Wow!

  SvarSlett
 5. Fantastisk! Når jeg går mine fineste turer stopper jeg gjerne opp midt i den fineste utsikten og synger: "o vestland, vestland, når eg ser deg slik,". Klem fra Birte

  SvarSlett
 6. Oj - litt av en tur og ganske så spennende.

  SvarSlett
 7. Fantastiske bilder fra noe som må ha vært en drømmetur!

  SvarSlett
 8. Takker igjen for turen Jill! Hele dagen var som en drøm i en slik natur og vær. Men våkna skikkelig når raset kom. Go sjokoladen og kaffe etter stengetid i Geiranger ble perfekt avslutning :) Kjell L.

  SvarSlett
  Svar
  1. En kjempedag!! Takk for du ble med Kjell Lennart det var helt toppers med litt action til:))
   Ha en fin fin 17 mai feiring:) klem:)

   Slett
 9. Noko så vakkert!
  Og litt skremmande..
  Godt dokke kom dokke velberga i land.

  Fortsatt God Pinse!

  SvarSlett
 10. Hello Jill,
  This is amazing. What a great shots.
  A fantastic place to be and a fantastic view from the water. There you forget all your daily worries.

  Many greetings and good luck while your next trip,
  Marco

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Hei på deg og takk for at du tittet innom her:)))

Hopp og sprett fra meg til deg:)

Populære innlegg