Kort om randonee og hund.
Lauparen er alltid staselig.


Alltid ta seg tid til en goprat.


Ikke alltid man rekker frem i tide. Fjernkontroll på mobilen løser den utfordringen.

Om Nansen tar seg en lengre avstikker er det ganske så vanskelig å få øye på han i alt det hvite. Derfor kan sterke farger som gult og oransje være fint å ha på seletøyet.


 Nansen er enormt tolmodig og han har blitt flink å posere med årene.
Flott når månen popper opp.Å være på tur med din beste venn er morro.  Alltid en logrende hale og gira på nye eventyr. Men om hunden ikke er vant til toppturer vinterstid  kan det raskt bli en utfordring. Det er greit at man øver litt før man tar de store turene. Om du tar med en utrent hund å bare slipper den løs kan det raskt bli kjedelig både for hunden, deg selv og andre turentusiaster. Om den skal være fri kan det være fint å ha grei kontroll på hunden så alle får en fin opplevelse. Jeg forhører meg alltid med folk jeg møter på vei opp om det er mye trafikk i fjellet. Om ikke får han løpe fri. Det er jo bare ren høflighet å spørre folk om det er greit at hunden kan være fri. Mange liker det, noen liker det ikke. Her må man bare " se saken an" og føle seg litt frem. Om hunden din har tedenser til å gjø seg opp, (bli agressiv )når det kommer andre hunder hadde jeg ikke valgt å la hunden løpe fri.

KULDE OG HUND.

Alle hunder er bygd for tur, men ikke alle er bygd for toppturer og slett ikke i dyp snø.  Skal du drive aktivt så regner jeg med du velger din firbente med omhu. Noen hunderaser som t.d polarhunder som jeg har erfaring med elsker å boltre seg i snøen. Disse rasene har sjelden noen ekstra behov da de tåler mye kulde. Utenom klabber som min samojed raskt kan få, er det aldri noen utfordringer. Men vi løser det med potesokker. Det finnes mange raser som er egnet for dette. Her må man egentlig bruke litt tid på å finne ut hva rase en ønsker i forhold til hva liv man lever.

 Noen hunder som korthårshunder, eller hunder med lite pels kan fryse raskt. Et dekken kan være god beskyttelse fra kulden. Det kan også være fint med en hvilepose på toppen om du har plass i sekken. Om ikke er jo også dunjakken din et varmt sted å få legge seg.  Da er jo den også varm og god når du skal ta den på igjen. Men det selges jo så mye rart til hund i disse dager at det skulle ikke forundre meg om det finnes et par snasne skiantrekk rundtom til vofsen som matcher ditt eget...hehe! 

UTSTYR OG HUND. 

Har du stålkanter på skiene vær bevist på hvor du har hunden. Poten til hunden kan raskt komme under skien å få en rift/sår av stålkanten.  Det beste er å velge ski uten om det er en mulighet. Både når det gjelder randonee og fjellski. Har lest at noen foretrekker også korter ski. Det har ikke jeg noe erfaring med.  Vær også bevisst på hvor du setter stavene dine.

Noen ganger må vi bruke linen. Jeg hadde valgt en elasktisk en med utløser på magebelte. En god trekksele som ikke gnager med håndtak på er et godt valg.  Gjerne med sterke farger som knallgul eller oransje. Noen bruker også sender på hunden slik at han er lett å spore om han skulle komme bort. Bæsjeposen er like viktig i bakken som på fortauet. Fint om du ramler midt i rua.....den er jo i det minste både myk og varm:))


ET PAR KOMMANDOER.

Et par kommandoer er jo aldri feil. Jeg har stor glede av kommandoen  "FORBI" når vi er på tur. Det betyr at vi skal videre, at vi ikke skal stoppe her. Det finnes mange fristelser for en med god luktesans i løypa.  Det er en kommando vi egentlig bruker mye hele året. Spesielt når vi er i fart. En bråstopp ender som regel i knall og fall for hundeeier. Det kan også forenkle turen med å lære hunden  "HØYRE" og "VENSTRE". Kommandoen "STÅ" er også en vi bruker aktivt når han er fri. Det betyr at han skal stoppe og vente på meg. At Nansen kan disse forenkler iallefall våres turer.

POTER PÅ TUR.

Potesokker ved skaresnø så de ikke blir sårbeint.  At labbene ikke er såre før start. Labbefett er godt å smøre inn med etter lange turer. Jeg smører ofte i forkant også. Viktig med ikke for lange/eller korte klør. Stusse potehår ved mye pels så en slipper klabber.  Om uhellet er ute og hunden får en skadet pote, er det fint å ha selvklebende bandasje eller en hundesokk og en bæsjepose. Da holder poten seg tørr til man er nede av fjellet.

MAT OG HUND.

Hunder trenge ekstra energi på mer krevende turer. Noen ekstra godbiter gjør seg. Jeg og Nansen har alltid hver sin matpakke. Tar du noen pauser oppover får jo også hunden i seg veske gjennom snøen. Bare gi den tid til å få i seg litt. Er turen ganske krevende kan det være fint å ha med ekstra vann til hunden.

KAN HUNDER BLI SNØBLINDE?

Ja, hunder kan bli snøblinde. Om man ser at hunden kniper mye med øynene kan jo det være lurt å ta en tur til veterinæren. Om hunder har spesielle øyelidelser burde man bruke briller på hunden. Det er jo aldri noe populært, men......Om hunden skulle bli snøblind går det over om man ikke får en netthinneskade, men det er ikke vanlig. Kontakt veterinær uansett om du er usikker.

Da er det bare å pakke godbiter og matpakken.
GOD TUR!

Kommentarer

 1. Hi Jill!

  The only snowy mountain top I've been was in the Andes, in Chile. But it was a beautiful sunny day, just to play in the snow, no skiing, ha ha....
  Your "snowy dog" is already accustomed to all the trekking arrangements in the mountains, and this is fantastic!!!
  Have a nice weekend <º(((<

  Bia
  www.biaviagemambiental.blogspot.com

  SvarSlett
 2. Takk for tips!

  Karianne:)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Hei på deg og takk for at du tittet innom her:)))

Hopp og sprett fra meg til deg:)

Populære innlegg