En vinter på truger?

 
Er du en av dem som tar pause fra fjellturene på vinterstid? Kanskje du kvier deg på dyp sne og glatte underlag? Trugeturer har blitt veldig populært siste årene og det med god grunn. Det koster ikke altfor mye. Du kommer til overalt og det er lett å gå på. Skipper man caffe latten og stæsje penger et par måneder har man et par truger for livet. Dessuten er det snart jul og det er et overkommelig julegave ønske. Og jeg skal love deg at du kommer til å elske dem. En trugetur er noe helt spesielt.

 Truger kan brukes overalt der det er vinterføre, om det er en fjelltur eller en sen kveld i marka. Her på Vestlandet kan jo vinteren by på mange utfordringer med tanke på svingningene i vinterværet. Det kan gi mangt slags føre.  Fra isholke til klumpete føre, truger fikser det meste. På fototurer gir trugene meg unike muligheter å komme til vansklige steder i dyp snø. Om det er glatt så fungerer trugene også som stegjern eller brodder.  Det finnes til og med oppblåsbare truger. Dem ser faktisk utrolig bra ut og veier heller ikke så mye. Ta en titt her: Klikk

Hvordan finner man rette trugen? 
Det første man tenker er jo hvor trugene skal brukes. Skal du på korte turer eller lange turer i dyp sne. En all-around truge er et godt førstevalg. Spør om trugens bæreevne når du skal kjøpe truger. Flere ting som spiller inn er høyde, vekt og hvor tungt du skal bære. Er du stor og tung må trugen være større og lengre. Dette avgjør om du synker i snøen, eller holder deg på snøen.


Hvordan gå med truger.
Å gå med truger er omtrent som ved vanlig  gange. Forskjellen er at du løfter knærne litt høyre opp når du går. Om du i tillegg har staver får du også bedre balanse i utfordrende og på brattere steder.  Om du skal bruke staver er store trinser absolutt en fordel i dyp sne. Truger gir også en god treningseffekt.

Gode råd om du skal investere i truger.
Pass på at bindingen er lett å bruke, også med votter. "Jekkespenner" tar ofte lengre tid å feste en "løkke" som en bare drar i.Da snakker jeg om den som bare har en løkke å forholde seg til. Jeg personlig synes den er best. 
 
Hælløfter, om du skal gå mye bakker, og det gjør en jo gjerne. Om du kjøper med hælløfter pass på at skoen du skal bruke passer til hælløfteren så det ikke glipper. Man kan bruke vanlige fjellsko på truger. Jeg anbefaler også å bruke gamasjer. Så du slipper du å få sne i skoen.   

Alle truger har en slags stegjern under. Brede og kraftige gripeklør gir godt feste. Små kan ofte kladde og gir ikke like godt feste i bratte bakker. Dette er ofte forskjellen på billige og dyrere truger. Billigere truger må også ofte etterstrammes, men ingen regel uten unntak.

Truger med god duk avlaster også ankelen ved veldig klumpete underlag.

Hund og truger.
Skal du gå med hund så pass på at ikke sarte poter kommer under trugen. Supert å bruke truger når du skal lufte hunden vinterstid.  Hunder elsker jo å hoppe i dypere sne.

Konklusjon:
Truger er ikke altfor dyrt, lett å gå på.
Gir fantastiske vinteropplevelser.
Hva venter du på:)

Nb! Det er flere steder man kan få leie truger.
Så sjekk der du bor, om dette er noe du vil teste ut først. 
Endelig favorittsesongen til Nansen.Lykke til og god tur!

Du finner meg også på INSTAGRAM

Kommentarer

 1. Hello Jill,
  What a great pictures. So special to see that beautiful area in the snowy season.
  It's always enjoyment to see the pictures of you.
  Good that your clothing advice gives for the people who want to make a mountain walk in the coming winter.

  Best regards,
  Marco

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Hei på deg og takk for at du tittet innom her:)))

Hopp og sprett fra meg til deg:)

Populære innlegg