Vintersolverv.

 
 


Kaffekjeleidyll.
 Familieidyll.
Darlings.Feirer årets korteste dag med bilder fra en solrik tur for en tid tilbake. Solen snur idag og vi går mot lysere tider. Tider for lengre turer og forhåpentligvis nærmer det seg en telttur snart. 

 Vintersolverv – eller midtvinter – er årets korteste dag. I Norge er det 21. desember 2016, klokka 11:44.   Vintersolverv – eller midtvinter – på den nordlige halvkule skjer i desember hvert år, men datoene varierer fra 20. og 23. desember.

Lavest på himmelen 
Vintersolverv skjer idet sola når sin sørligste vinkel på ca. -23,4 grader, eller når Nor Med andre ord: Denne dagen står sola lavere på himmelen midt på dagen enn noen annen dag på året. 

Sola “står stille” 
Selve begrepet “solverv” kommer fra det latinske ordet solstitium, som betyr “sola står stille”. Men på norsk sier vi også at sola “snur”. Dette henger sammen at vi står på jordkloden og ser opp på sola. For det er jo ikke sola som beveger seg, men jordkloden som kretser rundt sola.

Sola “snur” 
I de seks månedene siden sommersolverv har sola tilsynelatende krøpet litt lavere, eller lenger sør, på himmelen for hver dag (sett fra jordkloden). På selve solvervsdagen står sola tilsynelatende stille på himmelen, akkurat på steinbukkens vendekrets (breddegrad 23° 26' 22" sør).

Deretter går sola sørover, eller nedover, og solas høyeste punkt–senit–blir litt lavere på himmelen for hver dag fram mot vintersolverv igjen. Dette er grunnen til at vi sier at sola “snur” .

Sola skinner fra motsatt hold 
Det som egentlig har skjedd siden forrige solverv, er at jordkloden har beveget seg til andre siden av sola, slik at den nordlige halvkule tipper vekk fra sola i stedet for mot sola, slik den gjorde ved sommersolverv.

Dagene blir lengre 
Ved vintersolverv i desember er det mørketid nord for polarsirkelen (breddegrad 66,5 nord). På den andre siden av jordkloden, sør for polarsirkelen (breddegrad 66,5 sør), er det midnattssol.

Informasjon hentet her. Vintersolverv.

Kommentarer

 1. Fin info Jill!Ja jeg ser det er bittelitt lysere nå!

  Føler meg som bjørnen Rugg som har gått i vinterdvale hihihiih

  Om du ikke blogger mer før nyttår så ønsker jeg deg og dine en riktig God Jul :)))

  SvarSlett
 2. Magiska bilder!! Så underbart med snö!!! <3

  SvarSlett
 3. Hello Jill,
  Great pictures of this wonderful place. So amazing the view with rocks, water and snow.
  A fantastic place to enjoy!!

  Have a nice christmas,
  Marco

  SvarSlett
 4. Så fint å bli kjent med bloggen din!

  Jeg ønsker deg en strålende jul.

  SvarSlett
 5. God Jul og Godt Nytt År - Juleklem fra KKann.

  SvarSlett
 6. Åh vilka fantastiska bilder. Längtar så efter en riktig vinter. Tack för att du delar med dej av dina naturupplevelser. God Jul/ Margareta W

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Hei på deg og takk for at du tittet innom her:)))

Hopp og sprett fra meg til deg:)

Populære innlegg