En randoneetur i livet skulle alle hatt....Randonee er fransk og betyr - gå på fjelltur. Så enkelt og greit.  Det høres  jo noe avansert ut med  ordet " Randonee" men alt avhenger av hvilke tur du velger å gå med randoneeutstyret. Du velger helst tur etter kunnskapsnivået ditt.  Det siste 10 årene har det blitt enormt pøppis. Ikke så rart.   Det er en fabelaktig måte å komme seg til fjells på vinterstid.  Fjellene er ekstra spektakulære når snøen dekker det stupbratte fjellsidene.  

HVOR KOMMER RANDONEE FRA?

Det stammer egentlig fra et militært patruljeløp. Alt i 1928 var det en  OL-gren der Norge vant gull. Det prøves å få det på OL tapeten igjen. Vi har til og med et eget randonee landslag her i Norge. Så kanskje en dag tar vi gull igjen. Mulig du er norges nye gullhåp på Randonee:))) Rekrutering er viktig:)) Uansett er dette skikkelig god trening for kroppen.  Siden man stortsett går på rekke og rad oppover fjellsiden er det også rom for stillhet og tanker.


PITTE  LITT OM SKRED & UTSTYR.

Mange tenker jo rasfare når det gjelder toppturer. Noe som virker veldig skremmende. Skjer det er det som regel i 30 grader eller brattere. Det er viktig å tilegne seg kunnskap om dette. Ikke bare stole blindt på andre. Man skal gjøre sine egne vurderinger også.  Men går du med folk du vet er dyktige og kunnskapsrike så kjenner man på en bedre trygghet.  Et sted må man begynne å lære. Skredutstyr er viktig å ha spesielt i utsatte områder.   På  SKREDNETT finner du informasjon om skred.

 Før du legger ut så er det greit å håndtere utstyret ditt på rett måte. Om det blåser og er kaldt kan det være energikrevende for andre å hjelpe deg. Man burde iallefall klare seg selv i utgangspunktet.  Ha teknisk innsikt om bindinger og sko. Hvordan du stiller dem inn. Lære deg å ta av og på fellene uten at det tar vår og vinter.  Det er godt for trygghetsfølelsen å vite at du klarer deg selv.  Bruk stuegolvet eller plenen til å ta av og på utstyret et par ganger før du fyker til fjells.  Det er veldig behagelig å gå på feller. Er det skare kan man gli litt bakover, men som er regel er det aldri et problem. Er det veldig bratt når du skal gå på kryss og tvers oppover er det ok å ha en fin svingeteknikk.  Det er bare å google, finne youtubevideoer. Mest av alt, gå ut og øv. Det gjør jeg.  Det kjennes så kjekt ut når teknikken sitter bedre for hver tur.

LEIGE UTSTYR. 

 Er dette noe du virkelig har lyst å prøve så ikke vent. Lån deg utstyr og prøv. Det skal noe til for at du ikke blir hekta. UTEGUIDEN finner du i notnesgata. Der får du leie det utstyret du trenger. Gode råd  får du også. Uteguiden har kunnskapsrike folk. Leter du etter en nybegynner tur er det bare å ta en raskt googlesøk. Frostadtinden er vel den ultimate turen for en nybegynner.


Nansen gikk fri hele veien siden vi var helt alene. Jammen begynte han ikke å løpe ned igjen i det jeg skulle til å spenne på skiene. Så frustrert jeg ble. Ikke kom han når jeg ropte heller. Så jeg bare gikk oppover og gaulte noe om godbit. Da kom han subbende. Type han der altså!Han er ikke sen om å legge seg ned for en "nap" om det er muligheter for det.Dette man kaller " snikkjøring"Det er ikke så ofte han går utenom mine spor, men av og til knuser han til. Goingen ♥


Holder seg i løypa.


Godt med en liten flate før siste kneika.


Nansen klarte seg utrolig bra på turen noe vi kan takke føre for.  Det var ca 2 cm med nysne og under var det hardt så dette var tipp topp tommel opp! Forleden dag gikk vi på Frostadtinden, men det gikk det treigt med han så nå har han vært i ro et par dager.


Å kunne grave ut ei fin sittegrop er både fint, lunt og koselig.
Lauparen ligg der å venta på besøk. Alltid hatt lyst å ta en vintertur dit. Absolutt mulig vil jeg tro.Ut mot havet og Godøya.

Denne turen er fra noen dager siden. Jeg og Nansen tok turen til Hildrehesten. Det var iallefall planen. Men siste kneika opp var det så mye ur som stakk ut av snøen av vi skippet å gå opp dit. Forholdene var rett og slett knall.


Kommentarer

Populære innlegg