Naturlig sterk - med sekk på ryggen.


Svetten siler nedover ryggen. Ulla regulerer noe, men siden jeg har skrudd opp tempoet så sildrer det likevel. På en slik tur som dette er det helt greit. Jeg har en av mine treningsturer med sekk og truger. Snøen er ennå dyp og tung å tråkke i, med bare fjellsko. Nansen foran og jeg bak. Han skal liksom dra litt, men han gjør jo ikke det. Ofte må jeg bare smile der jeg ser den svaiende halen svinse fram og tilbake. Jeg må veldig ofte si "FRAM" som betyr at han skal gå fremover og ikke snuse på alt mulig hele tiden. Vi skal liksom prøve å trene litt......

Trening.

Å trene inne er ikke aktuelt for meg lenger. Jeg jobbet veldig mange år på et treningsenter og kjenner at det å være ute er tingen.  Trening i naturen gir jo ekstra bonuser som frisk luft, vakker utsikt, oppoverbakker og en kaffepause på toppen og du frir hode fra ruskete tanker.  Ikke minst så øver jeg på det jeg skal prøve å bli god på. Å gå med tung sekk. Vi prøver å få til to gode økter i uken. Når det nærmer seg vår prøver vi 3 økter i uken. Fjellet vi trener på er ca 807 moh. Terrenget er variert, og har også bratte partier. Jeg tror uten tvil at å gå med tung sekk i bratte partier en den beste treningen jeg har. Det kjennes.

Skal du gå lange turer med 20-30 kg sekk eller mer, er god trening med på å forebygge skade. Uten trening vil du mest sannsynlig få gnagesår på skuldre, hoftebein før det er gått 3 dager. Du kan få belastningskader fordi du ikke er vant til tyngden. Knær kan også være utsatt i nedoverbakker. Kroppen må få herde seg før du tar den lange turen med tung sekk. Da slipper man også å måtte avbryte en tur.  Tren på det du skal gjøre. Skal du gå med ryggsekk så bær tungt på ryggen. Skal du gå med pulk så tren med et bildekk eller pulk.

Hva fyller man i sekken?

Mange bruker vekter i sekken. Det vil kanskje oppleves både vinglete og skranglete om du ikke fyller opp med evt. sovepose eller håndklær inn i mellom vektene.  Du kan også bruke vannflasker eller vedkubber.  Pakker du vektene i noe vil de heller ikke skade sekken på noen måte. Du vil jo ha en sekk som funker når du endelig skal på tur. Eller kanskje du har en egen treningsekk. Jeg gjør det enkelt og fyller sekken med turutstyr, ca sånn som når jeg er på en tur. Vannflasker er jo også en god ide. Blir det da for tung kan jo du bare tømme ut litt vann.

Sekken?

Sekkene i dag har som regel god polstring slik at sjansene for gnagesår er mindre, men absolutt tilstede. Hele 60% blir overført fra skuldrene til hoftene når du bruker hoftebeltet korrekt. Hoftebeltet har flere egenskaper som å stabilisere sekken.  Bruk også selen foran på brystkassen slik at sekken ikke dingler frem og tilbake. Spesielt om du skal løpe ned en fjellside. Sekken skal sitte på ryggen din, ikke henge. Reguler sekken etter høyden din. Å stille inn en sekk korrekt utgjør mye på hvor behagelig sekken blir å ha på ryggen.


Om du er nybegynner. 

Om du ikke har gjort dette før, men har bare lyst å trene med sekk i nærmiljøet er det fint å starte med 1/5 av kroppsvekten din. Eller du tilpasser vekt som du tror du vil klare. Å sette seg et mål er jo en liten gulerot. Kanskje du tenker at det ser noe corny ut med sekk i nabolaget.  Hvem bryr seg så lenge du har utbytte av det? Det behøver jo ikke være den største sekken.  Går du likevel tur så er en sekk med tyngde noe som utgjør mye på kjernemusklaturen din. Du får  både ekstra kondis og styrke på kjøpet.

 Du blir etterhvert så vant til sekken at du egentlig ikke kjenner at den er der. Vel, det er jo ikke så mye mer å si om den saken, enn at det er bare å rive sekken på ryggen å begynne å gå. Start gjerne i et mindre kupert terreng.  Prøv deg frem med intervaller og hold et jevnt tempo. Regulere tempoet etter hvor mye du svetter. Ikke nødvendig å peise seg helt tom med en gang. Bestem deg hvor lenge du skal ha treningsøkten på forhånd.


Å sitte på huk og reise seg opp med ganske tung sekk er fantastisk core trening.


Vel, denne kjekkasen her skulle egentlig bære kløv på 5 kilo uten problem. Pga HD ( hoftedysplasi) så er jeg pakkeselet og bærer de ekstra 5 kiloene. Men jeg gjør det så gjerne. Han får bære tom kløv noen ganger, eller bare med godbitene sine i. Da blir han veldig stolt. Morsomt å se.


Når jeg endelig kan ta av den tunge sekken føles det ut som jeg nesten kan fly.
Det blir plutselig så utrolig lett å bevege seg, selv i dyp snø.


Vi tar oss alltid tid til å se på lyset, utsikten og knipse noen bilder. Denne dagen blåste det noe helt vanvittig. Det var nok 16-18 m/s i kastene og snødrevet var til tider så mye av vi ikke så noe. Det ble en ekstra god treningsøkt av det.


For en fining  

Tror jeg ble litt sterkere på denne turen også - helt naturlig:)
Når du får avslutte en treningsøkt slik  

Håper du ble motivert til å trene med sekk,
kan love deg at du vil merke en forskjell fra første til tredje uken!
Bare ikke gi opp når du kjenner tyngden, du venner deg
ganske raskt til den også.

Kommentarer

 1. I am stronger for seeing you!

  SvarSlett
 2. Ja denne treningsformen har jeg og sverget til i flere år, men har hatt en pause nå pga.diverse vondter. Jeg bruker stort sett vann. Enkelte dager er ikke formen der an trodde, og da kan det være greitt å kunne tømme ut et par liter undervegs. Eller som jeg ofte har gjort - går med tom sekk korteste veg til jobb og og så fyller jeg opp vannposene/vannflaskene før jeg skal hjem igjen der også legger inn en omveg med skikkelig motbakke. Men det kjekkeste er jo sjølsagt å trene på fjellet!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, vannflasker er jo smart når man kan tømme ut vann om dagen ikke er der:)) ser den:) Vi finner vel våre måter å gjøre det på, men ja, fjellet er det beste når man har mulighet for det:) :)

   Slett

Legg inn en kommentar

Hei på deg og takk for at du tittet innom her:)))

Hopp og sprett fra meg til deg:)

Populære innlegg