Hund og ski på tur.


Vi går inn i en sabla fin tid nå. Det er sikkert veldig mange der ute med gode erfaring når det gjelder hund på toppturer vinterstid.  Så er der noen med mindre erfaring som likevel har lyst å ha med unden topptur. Her har jeg skrevet ned noen gode råd til turen, som jeg håper vil hjelpe litt...

Oppdatert repost.

Å være på tur med din beste venn er moro.  Alltid en logrende hale og gira på nye eventyr. Men om hunden ikke er vant til toppturer vinterstid, kan det raskt bli en utfordring. Det er greit at man øver litt før man tar de store turene. Om du tar med en utrent hund å bare slipper den løs kan det raskt bli kjedelig både for hunden, deg selv og andre tur entusiaster. Om den skal være fri kan det være fint å ha grei kontroll på hunden så alle får en fin opplevelse. Jeg forhører meg alltid med folk jeg møter på vei opp, om det er mye trafikk i fjellet. Om ikke, får han løpe fri. Det er jo bare ren høflighet å spørre folk om det er greit at hunden kan være fri. Mange liker det, noen liker det ikke. Her må man bare " se saken an" og føle seg litt frem. Om hunden din har tendenser til å gjø seg opp, (bli agressiv )når det kommer andre hunder hadde jeg ikke valgt å la hunden løpe fri. En hund bør være utvokst før han begynner å trekke eller tar toppturer. 

KULDE OG HUND.
Alle hunder er bygd for tur, men ikke alle er bygd for toppturer og slett ikke i dyp snø.  Skal du drive aktivt så regner jeg med du velger din firbente med omhu. Noen hunderaser som t.d polarhunder som jeg har erfaring med elsker å boltre seg i snøen. Disse rasene har sjelden noen ekstra behov da de tåler mye kulde. Utenom klabber som min samojed raskt kan få, er det aldri noen utfordringer. Men vi løser det med potesokker, samt vi stusser hårene på poten. Det finnes mange raser som er egnet for dette. Her må man egentlig bruke litt tid på å finne ut hva rase en ønsker i forhold til hva liv man lever.
Noen hunder som korthårshunder, eller hunder med lite pels kan fryse raskt. Et dekken kan være god beskyttelse fra kulden. Det kan også være fint med en hvilepose på toppen om du har plass i sekken. Om ikke er jo også dunjakken din et varmt sted å få legge seg.  Da er jo den også varm og god når du skal ta den på igjen. Men det selges jo så mye rart til hund i disse dager at det skulle ikke forundre meg om det finnes et par snasne skiantrekk rundtom til vofsen som matcher ditt eget...hehe!

UTSTYR OG HUND. 
Har du stålkanter på skiene vær bevist på hvor du har hunden. Poten til hunden kan raskt komme under skien å få en rift/sår av stålkanten.  Det beste er å velge ski uten om det er en mulighet. Både når det gjelder randonee og fjellski. Mange filer ned stålkantene på skiene sine, så det kan være et godt tips. Har lest at noen foretrekker også kortere ski. Det har ikke jeg noe erfaring med.  Vær også bevisst på hvor du setter stavene dine.

HUND OG LINE.
Noen ganger må vi bruke line. Jeg hadde valgt en elastisk en med utløser på magebeltet. En god trekksele med håndtak som ikke gnager er et godt valg.  Gjerne med sterke farger som knallgul eller oransje. Noen bruker også sender på hunden slik at han er lett å spore om han skulle komme bort. Bæsjeposen er like viktig i bakken som på fortauet. Plukk opp etter hunden din, vær så snill:)

ET PAR KOMMANDOER.
Et par kommandoer er jo aldri feil. Jeg har stor glede av kommandoen  "FORBI" når vi er på tur. Det betyr at vi skal videre, at vi ikke skal stoppe her. Det finnes mange fristelser for en med god luktesans i løypa.  Det er en kommando vi egentlig bruker mye hele året. Spesielt når vi er i fart. En bråstopp ender som regel i knall og fall for hundeeier. Det kan også forenkle turen med å lære hunden  "HØYRE" og "VENSTRE". Kommandoen "STÅ" og "BLI" er også en vi bruker aktivt når han er fri. Det betyr at han skal stoppe og vente på meg. At Nansen kan disse forenkler iallefall våres turer. "FRAM" bruker vi også mye. Da spesielt på langrennski, som betyr at han skal springe fremover.

POTER PÅ TUR.
Potesokker er alltid viktig på denne årsiden. Når det er skaresnø kan potene lett bli såre og få rifter. Ofte ser jeg blodspor i snøen etter hund. Om det bare er en vanlig fjelltur så er det lurt å bruke potesokker. Får hunden en rift, kan det raskt bli et sår. Hunder har en tendens til å slikke på. Dette gjør at såret ikke gror så raskt. Om du skulle bevege deg steder der det er saltet vil det også gjøre vondt for hunden. Sjekk at potene alltid ser fine ut før dere legger ut på tur. Vi bruker labbefett hele vinteren og spesielt etter lange turer.  Jeg smører ofte i forkant også. Viktig med ikke for lange/eller korte klør. Stusse potehår ved mye pels så en slipper klabber.  Om uhellet er ute og hunden får en skadet pote, er det fint å ha selvklebende bandasje eller en hundesokk og en bæsjepose. Da holder poten seg tørr til man er nede av fjellet.

MAT OG HUND.
Hunder trenge ekstra energi på mer krevende turer. Noen ekstra godbiter gjør seg. Jeg og Nansen har alltid hver sin matpakke. Tar du noen pauser oppover får jo også hunden i seg veske gjennom snøen. Bare gi den tid til å få i seg litt. På denne årstiden når det er snø i fjellene så får jo dem alltid i seg veske.

KAN HUNDER BLI SNØBLINDE?
Ja, hunder kan bli snøblinde. Om man ser at hunden kniper mye med øynene kan jo det være lurt å ta en tur til veterinæren. Om hunder har spesielle øyelidelser burde man bruke briller på hunden. Det er jo aldri noe populært, men......Om hunden skulle bli snøblind, går det som regel over av seg selv. Så lenge dem ikke får en netthinneskade går det greit. Det er ikke vanlig at dem får en slik netthinneskade. Ta kontakt med veterinær om du er usikker.Da er det bare å pakke godbiter og matpakken.
GOD TUR!

Kommentarer

 1. Hello Jill,
  What a great pictures you show here again. So amazing with these lot of snow.
  I enjoy of these pictures so much.
  Good to give all these tips for human who start these kind of survival trips.

  Greetings, Marco

  SvarSlett
 2. Hey Jill, how are you doing?
  Yes, I believe that there is little care with animals on these snow expeditions. As we don't have this here in Brazil, trekking on the mountains does not demand so much. Apparently it's still very cold out there, isn't it?
  Cheers

  Bia
  www.biaviagemambiental.blogspot.com

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Hei på deg og takk for at du tittet innom her:)))

Hopp og sprett fra meg til deg:)

Populære innlegg